niedziela, 24 listopada 2013

Suszenie papryczek chilli

Pomysł na zasuszanie papryczek jest zainspirowany warkoczami czosnkowymi.

Wprawdzie warkocze nie służą do zasuszania czosnku, ale są wygodne i nadają kuchni przyjazny charakter - podobnie będzie z łańcuszkiem papryczek.

łańcuszek suszonych papryczek chilli

Przepis jest dziecinnie prosty. Przygotujmy:

  • nić lub cienki sznurek
  • nóż
  • papryczki
Zaczynamy od nacięcia ogonków papryczek.
Zewnętrzna, zielona część jest miękka i elastyczna, środkowa zaś jest twarda i łamliwa. Nacinamy tak, aby na całym obwodzie rozciąć tylko zewnętrzną część.
I tak ze wszystkimi papryczkami. Papryczki będziemy zawieszać na nici. Dla każdej papryczki robimy na nici supełek.
Supełek bezproblemowo zaciskamy na widocznym nacięciu - dzięki temu papryczka się nie ześlizgnie.
W odległości kilku cm robimy kolejny supełek na kolejną papryczkę.
Powstaje papryczkowy łańcuszek.
Wybieramy miejsce w kuchni do zawieszenia papryczek, najlepiej blisko okna (w ciemnym lub wilgotnym miejscu mogą się zepsuć zamiast się zasuszyć). Wreszcie zawieszamy - i Voilà!
Oprócz tego że jest praktyczne, wygląda w kuchni całkiem nieźle. Solo lub w towarzystwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz